Nejprve je důležité si ujasnit, jaký interiér chcete vytvořit. Toužíte po designově čisté kuchyni? Pak je pro vás vhodnou volbou skrytá ostrůvková digestoř. Pokud chcete, aby byla vaše digestoř dominantou kuchyně, bude vám vyhovovat digestoř přiznaná. U obou typů digestoří si můžete vybírat z několika variant.
Mezi nepřiznané digestoře umístěné u varné zóny na ostrůvku patří digestoře výsuvné z pracovní desky. Zákazníci mají někdy obavy, že tyto digestoře zaberou příliš velký prostor ve skříňce. Ve skutečnosti však kvůli výsuvnému odsavači par nemusíte přijít o celou skříňku. Největší prostor totiž potřebuje motor digestoře, který ale nemusí být vždy umístěn na těle odsavače par. V nabídce je široká škála externích motorů, které lze instalovat do technické místnosti, na fasádu nebo na střechu domu. Existují také soklové motory, které jsou sice uloženy u digestoře, ale jsou schované pod skříňkou v soklu. Výhodou výsuvné ostrůvkové digestoře je, že když právě nevaříte, vůbec o ní nevíte. Jakmile se rozhodnete, že začnete připravovat pokrmy, vysunete digestoř z kuchyňské linky a máte i osvětlení 🙂
Další variantou výsuvného odsavače par je digestoř integrovaná přímo do indukční desky. Funguje podobně jako předchozí typ výsuvné digestoře. Také v tomto případě máte několik možností, kam umístit motor. Na rozdíl od předchozího typu digestoře však ve vybavení chybí osvětlení a ochranná zástěna.
Třetí variantou nepřiznané ostrůvkové digestoře je stropní odsavač par. I zde máme dvě možnosti, kam digestoř umístit. Buď může být zabudovaná v podhledu (designově čistší varianta), nebo můžete stropní digestoř zavěsit ze stropu. Čím blíže je digestoř k varné zóně, tím lépe bude odsávat pachy, vlhkost a tuky, vznikající při vaření. Páry obsahující tuky jsou těžké, a jakmile se během stoupání vzhůru dostatečně ochladí, začínají klesat zpět k varné ploše. Proto má digestoř umístěná na ostrůvku vyšší účinnost odsávání než stropní odsavač par. Stropní digestoř funguje spíše jako ventilační jednotka, která vyměňuje vzduch v celé místnosti. Páry z vaření není schopna odsát, protože se rozplynou v prostoru ještě předtím, než se k digestoři dostanou. Má-li digestoř účinně odsávat tuky, neměla by být umístěna výše než 1 metr nad varnou zónou.
Jestliže si zvolíte přiznanou ostrůvkovou digestoř, bude tvořit přirozenou dominantu vaší kuchyně. Můžete vybírat z několika variant. První z nich jsou digestoře fungující pouze v recirkulačním režimu, které bývají zavěšené na lankách. Vyznačují se mimo jiné kvalitním a elegantním designem, společnost SIRIUS nabízí i ručně vyráběné keramické odsavače par.
Další variantou přiznaných ostrůvkových digestoří jsou tzv. „téčkové“ odsavače par – klasické řešení ostrůvkových digestoří. Jako jeho nevýhodu můžeme zmínit, že se na velké ploše digestoře snadno usazuje prach a že pro zákazníky vyšší postavy neposkytuje vždy dostatek místa a pohodlí pro vaření. Proto jsou v dnešní době stále oblíbenější ostrůvkové odsavače ve tvaru válce či hranolu.
V každém případě je velmi důležité, aby měl odsavač par dostatečně silný odtah vzduchu, čemuž napomáhá štěrbinové sání a podtlaková komora. Na našich stránkách naleznete široký výběr ostrůvkových digestoří vybavených těmito technologiemi. V případě kvalitního a funkčního vstupu sání je účinnost válcové nebo hranolové varianty vyšší než u klasické „téčkové“ ostrůvkové digestoře.
A na závěr ještě jedno doporučení: Pokud bude mít vaše ostrůvková digestoř delší odtah, je vhodné vybavit ji výkonným externím motorem. Jestliže je odtah digetoře veden vertikálně skrze strop, je vhodné použít lapač kondenzátů.
Přejeme vám šťastný výběr ostrůvkového odsavače par.
Vaše Digestoře SIRIUS, s. r. o.