Odsavač par, nebo můžeme použít pojem digestoř. Může být buďto kuchyňský spotřebič, či laboratorní odsavač nežádoucích plynů a par. V kuchyních se jedná o prostor v interiéru, kde probíhá příprava tepelně upravovaných jídel/pokrmů.. Například pečení, smažení, dušení, vaření, grilování, atd.

Účelem digestoře / odsavače par je minimalizovat zápach z vaření, který při přípravě jídel vzniká. A to buďto odvětráním par ven z domova ( odtahový odsavač par / digestoř ) či přefiltrováním skrz uhlíkové filtry odsavače par (recirkulační verze digestoře / odsavače par). Další funkce digestoře / odsavače par je odvod vlhkosti která vzniká při vaření pokrmů ( vodní páry). Nepoužívání odsavače par / digestoře zapříčiňuje vlhkost v interiéru. Z vlhkosti vznikající při vaření, které se nezbavíme odvětráním mohou vznikat plísně. A to může míti negativní dopad jak na zdraví samotné, tak i na potraviny v kuchyni. Dále vlhkost (páry vznikající z vaření) mohou vlhkostí narušit i nábytek z něhož je kuchyňská linka vyrobená. Obzvláště horní skříňky v kuchyni. Dále plísně mohou vznikat i na stěnách i stropu kuchyně. Součásti každého odsavače par jsou i tukové filtry. Ty jsou důležité hlavně při smažení pokrmů, ale i při vaření. Díky odsavači par se tuky neusazují na nábytku kolem varné zóny, ale s proudícím vzduchem se dostávají do odsavače par / digestoře. V digestoři se zachytí tuky na filtrech. Tukové filtry by se měli zhruba jednou za dva měsíce dávat na vymytí do myčky na nádobí. Tuky jsou rozpustné v teple. Pokud nemáte myčku na nádobí, lze tukové filtry odsavače par propláchnout vroucí vodou.

Máme dva druhy odsavačů par, nebo chcete li digestoří. Klasický odsavač par je odtahový. Je to varianta kde páry vznikající z vaření odvádíme skrze odtahové potrubí z interiéru do exteriéru ( ven z domu či bytu) Tato varianta digestoře je je používanější a pokud je možnost jí použít,tak je vždy lepší a účinější. Dále máme odsavače par na recirkulaci ( recirkulační digestoř). Každá odtahová digestoř se může stát recirkulačním odsavačem par. Docílíme toho dokoupením uhlíkových (recirkulačních) filtrů. Zde tukové filtry pohltí tuky (mastnoty) vznikající z vaření jídel v kuchyni. Uhlíkové filtry, které se po nasycení vymění pohlcují pachy vznikající při přípravě jídel u odsavače par. Životnost uhlíkových filtrů záleží na frekvenci vaření a také druhu připravovaného jídla. Zhruba je životnost uhikového filtru v recirkulační verzi odsavače par / digestoře půl roku až dva roky. Ve chvíli kdy se uhlíkový filtr k recirkulaci nasytí, tak se vyhodí a použije nový. Jsou v nabídce k recirkulačním odsavačům par i filtry regenerační, ale ty nedoporučujeme. Jsou zbytečně drahé a při každé regenaraci uhlíkového filtru se o něco ztrácí účinnost. Kdyby tyto filtry byly dokonalé, tak by je automobilky jako filtry do kabiny používaly už dávno.. Vždy je lepší filtr vyjmout, vložit nový a jet zase na 100%. Recirkulační odsavače / digestoře se hodně používají v pasivních domech ( většinou je rekuperace) U těchto variant bydlení není možné použit odtahovou digestoř / odsavač par. Jeto z toho důvodu, protože rekuperace pouští do prostoru domova menší množství vzduchu než se digestoř či odsavač par pokouší odvětrat z domova a pak vzniká v prostoru podtlak s kterým bojuje nejen digestoř, ale také i krb, který nemá přisávání vzduchu z venku. Odsavač par je schopen Krb i přetáhnout do interiéru a to je nežádoucí. Z toho důvodu u domu kde je rekuperace není vhodná odtahová verze digestoře, ale recirkulační verze odsavače par.